Première Parterre
  • Home
  • Agenda
  • Contact
  • Verhuur
  • Cursus
  • Varia
  • Foto's
  • Reacties
  • Gepke
    • Theater
    • TV
    • Haagse Kringen

Agenda

dinsdag 10 juni (Uitverkocht) en dinsdag 1 juli 2025
van 10.30 tot 12.30 uur - welkom vanaf 10.00 uur - Entree € 15,- (incl. consumpties)

Lezing met PP-presentatie, interview, Q&A over de geschiedenis van: 
Het Catshuis, de bewoners en Park Sorghvliet

“Flaneren met de Bentincks in Sorgvliet” door historicus Paul Gerretsen  m.m.v. journalist/schrijver Roel Janssen en Marjo van Leeuwen Boomkamp-Goekoop. (Introductie Bewoners Catshuis: Met dank aan: Jaap Broekmans - Rob Bertsch - Gepke Witteveen)
Afbeelding
Anno 1652 – Jacob Cats:
“Ick neme dese plaets tot afkeer van de sorgen
Om daer bevrijt te sijn, om daer te zijn verborgen,
Voor streken van het Hof, voor streken van den haet
En wat’ er in den Haegh niet selden ommegaet”
Literatuur gebruikt t.b.v. de PP-Presentatie: 
Mr. A. Goekoop  Het Catshuis ‘Sorghvliet” – 300 jaar (1652-1952)
Kees Stal “Een parel aan de kroon van ’s-Gravenhage: Zorgvliet de geschiedenis van landgoed en villlawijk”
​Annemieke Jansen “Lofzang op Park Sorghvliet “    
dinsdag 17 juni 2025 - van 10.30 tot 12.30 uur - welkom vanaf 10.00 uur - Entree € 15,-
Gustav Mahler in Nederland, zijn vriendschap met Willem Mengelberg
Muzikale lezing door Dr. Frits Zwart en acteur Hans Radloff
(briefwisseling uit: Gustav Mahler en Holland) 
Met P.P. beelden en Muzikale omlijsting: Delen uit 3e Symfonie + 5e Symfonie
Afbeelding
Dr. Frits Zwart is muziekwetenschapper en was conservator van de afdeling muziek in het Kunstmuseum (Den Haag) en directeur van het Nederlands Muziek Instituut. Hij is voorzitter van het Mengelberg Genootschap en auteur van de in 2 delen verschenen biografie over W. Mengelberg. Hans Radloff speelde na de toneelschool in Berlijn bij Theater Meiningen en het Duitse Nationaal Theater in Weimar.Als toneelspeler zong hij ook liederen van Brecht, Eisler, Goethe en Heine.Sinds1985 is hij niet meer terug geweest in Oost Duitsland.Hij woont en werkt in Den Haag en heeft nu slechts ”….einen koffer in Berlin!”.
zondag 7 september 2025 - 11.30 uur 
OPENING NIEUWE SEIZOEN
cellist Andrej van Brakel en pianiste Anastasia Safonova
Afbeelding
Foto: Juri Hiensch
Andrej van Brakel (2005) is een zeer getalenteerde cello speler die al op 4-jarige leeftijd begon. Momenteel studeert hij aan het Conservatorium van Lübeck bij Prof. Troels Svane, nadat hij eerder les kreeg van Godfried Hoogeveen en Gabriel Schwabe. 
Van 2020-2022 was hij eerste cellist van het Nederlands Jeugd Orkest en speelt hij op een cello gemaakt door Mathijs Heyligers die ter beschikking wordt gesteld door de Stichting Muziekinstrumenten Nederland. 

Andrej: "Een fantastische cello van de luthier Mathijs Heyligers. Een groot en lastig bespeelbaar instrument, maar met ontzettend veel kleuren en mogelijkheden! Vervolgens op zoek naar een goede strijkstok heeft het Fonds mij hierbij ook ontzettend geholpen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een strijkstok gebouwd door C. Jochen Schmidt, 1997"
Afbeelding
Foto: Marco Borggreve
Pianiste Anastasia Safonova is minstens zo getalenteerd en volgde ook haar eerste lessen op 4-jarige leeftijd. Uiteindelijk studeerde ze cum laude af aan het Gnessins Instituut te Moskou en voltooide haar Master degree aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Naum Grubert. Op het programma staat o.a. werk van Rachmaninoff, Piazzolla en Stravinsky. (onder voorbehoud!)
zondag 21 september 2025 - 11.30 uur 
BREL ENZO (WEGENS GROOT SUCCES HERHAALD)
Pianist: Johan Hoogeboom & zanger: Bas Maree 
​
Afbeelding
“Brel enzo“
Zij brengen een groots liedjesprogramma rond het werk van Jacques Brel, Ramses Shaffy, Bram Vermeulen en hier en daar wat eigen werken. Virtuoos klaterende teksten en bombastische composities afgewisseld met een dosis venijnige gevoeligheid zullen je op het puntje van je stoel doen belanden.
Jacques Brel is de grote inspirator voor menig kleinkunstenaar. Zijn werk dient als basis voor grootheden als Bram Vermeulen, Rod McKuen, Maarten van Roozendaal, Stromae, Ramses Shaffy, Acda en de Munnik, Bas Marée en Johan Hoogeboom. ​
Wie? Bas Marée en Johan Hoogeboom! 
Johan  is al enige tijd tekstdichter, componist en pianist voor theater, radio en televisie. Hij werkt al jaren samen met Bas Marée in verschillende samenstellingen. Zoals nu in Andermans Veren Live.
Bas schrijft cabaret- en kleinkunstliedjes, componeert op gitaar maar is bovenal zanger. Hij maakte met Johan Hoogeboom meerdere theaterprogramma’s en is een vast lid van “Andermans Veren Live”.
zondag 19 oktober 2025 - 11.30 uur 
FRANS LISZT IN NEDERLAND

Albert Brussee en Tobias Borsboom 
Afbeelding
Franz Liszt bezocht Nederland vijf keer. In november/december 1842 maakte hij samen met de beroemde tenor Giovanni Rubini een uitgebreide tournee door de 'Lage Landen aan de Zee'. In 1854 was hij een week in Rotterdam ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en maakte toen ook een uitstapje naar Scheveningen en Den Haag. Twaalf jaar later bezocht hij Amsterdam om concerten bij te wonen in de Parkzaal en de Mozes en Aäronkerk, waar enkele van zijn composities werden uitgevoerd. 
En in 1875 en 1876 was hij dagen lang te gast bij koning Willem III op Paleis Het Loo bij Apeldoorn als lid van een jury die beoordeelde of getalenteerde jonge musici, de zogenaamde pensionaires, in aanmerking kwamen voor een studiebeurs. ​
​
Franz Liszt bezocht Nederland vijf keer. In november/december 1842 maakte hij samen met de beroemde tenor Giovanni Rubini een uitgebreide tournee door de 'Lage Landen aan de Zee'. In 1854 was hij een week in Rotterdam ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en maakte toen ook een uitstapje naar Scheveningen en Den Haag. Twaalf jaar later bezocht hij Amsterdam om concerten bij te wonen in de Parkzaal en de Mozes en Aäronkerk, waar enkele van zijn composities werden uitgevoerd. En in 1875 en 1876 was hij dagen lang te gast bij koning Willem III op Paleis Het Loo bij Apeldoorn als lid van een jury die beoordeelde of getalenteerde jonge musici, de zogenaamde pensionaires, in aanmerking kwamen voor een studiebeurs. 
Dit alles werd door Liszt-kenner Albert Brussee in het onlangs uitgekomen boek Franz Liszt in Nederland uitvoerig beschreven. Gedurende de presentatie van dit boek krijgt men niet alleen een indruk van het uiterst drukbezette, veelzijdige leven van een van de meest charismatische musici uit het romantische tijdperk, maar tevens van het muziekleven in Nederland in de negentiende eeuw. De pianist Tobias Borsboom is bereid gevonden de boekpresentatie muzikaal te omlijsten. Als bijzonderheid zal hij een walsje laten horen, dat Liszt in Den Haag gecomponeerd heeft en door Brussee kortgeleden werd uitgegeven. ​
zondag 23 november 2025 - 11.30 uur (Reprise)
ALLEZ CHANTEZ, ZING !
Door 'DE VIERKLANK'
​Met: Rob van de Meeberg, Vera en Rosa van de Meeberg en Max Douw
Over het leven van Charles Aznavour, zijn muziek en teksten. Ook de  Nederlandse vertalingen van zijn werk zullen niet ontbreken.
Afbeelding
​Uniek theatraal chanson over o.a. Piaf en Aznavour . Franse chansons zijn bekend en geliefd in Nederland. 
Toch weten we niet altijd precies waar de chansons over gaan. Daarom zijn speciaal voor dit programma de chansons vertaald en worden zowel in het Frans als in het Nederlands gezongen, 
ingebed in humoristische en ontroerende anekdotes.
Luister naar o.a. Piaf en Aznavour in een unieke samenstelling: Duizendpoot en oude rot in het vak Rob van de Meeberg deelt het podium met dochters Vera en Rosa van de Meeberg en ‘theaterzoon’ kleinkunstenaar Max Douw. Naast vele rollen spelen zij ook gewoon zichzelf en op diverse muziekinstrumenten. 
Deze muziektheatervoorstelling staat garant voor een unieke morgen/avond onbekommerd en verstaanbaar genieten.
zondag 21 december 2025 - 11.30 uur 
TWEE PIANISTEN OP ÉÉN KUSSEN

Sofia Vasheruk & Andrey Nesterenko, 2- en 4-handig pianorecital
Afbeelding
De Russische Sofia Vasheruk trad al eerder op met groot succes bij Première Parterre. Afkomstig uit een zeer muzikale familie studeerde zij cum laude af bij de conservatoria van Moskou (bij de befaamde Michail Markov) en Enschede en treedt sindsdien overal in Europa op. Echtgenoot Andrey Nesterenko behaalde zijn bachelor- en mastergraadgraad eveneens bij M. Markov. Hij won als 8 -jarige zijn 1e belangrijke prijs, waarna tal van prijzen volgden in binnen -en buitenland.  Samen vormen zij de directie van “Stichting Music Take In”, die als doel heeft de drempel tussen klassieke muziek en het publiek te verkleinen via kwalitatief hoogwaardige concerten op laagdrempelige locaties in een theatrale setting. Op dit feestelijk Kerstprogramma o.a. muziek van: stukken uit De Notenkraker van Tchaikovsky, Debussy Petite Suite, Die Fledermaus van Strauss en veel meer.
zondag 11 januari 2026 - 11.30 uur 
HOEZO SPINOZA? (WEGENS GROOT SUCCES WEDEROM HERHAALD)
Acteur: Harpert Michielsen
Regie: Martijn de Rijk
Afbeelding
Foto: Ben van Duin
HOEZO SPINOZA? 
Het is belangrijk het menselijke handelen niet te bespotten, niet te betreuren, niet te veroordelen, maar begrijpen.
Spinoza wordt in Nederland omarmd als de ultieme ‘denker des vaderlands’, die in Amsterdam naamgever is van een straat, een standbeeld, een lyceum, een campus, een lezing en meer. Ooit sierde zijn portret het biljet van duizend gulden en de Spinoza-premie is de hoogst mogelijke wetenschappelijke prijs. Kortom Spinoza is onze hoogste waarde. Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man en wat is zijn gedachtegoed? Waarom is hij juist nu belangrijk? Hoezo Spinoza?
In zijn werk Ethica, eigenlijk een ondoordringbaar zelfhulpboek avant-la-lettre, beschrijft Spinoza met wetenschappelijke precisie hoe we het hoogste geluk kunnen bereiken. Maar hij laat ons ook achter met vragen. Wat bedoelt hij nou precies? De antwoorden van Spinoza kunnen ons richting en troost bieden. Hij weet immers wat het betekent om in isolement te leven; in 1656 werd hij door de Portugees-Israëlitische Gemeente uit de joodse gemeenschap verstoten. Hij leefde, als tweede generatie immigrant, tussen twee culturen en overleefde twee pestepidemieën. 

Harpert Michielsen is zelf geen filosoof, maar historicus en theatermaker, waardoor hij het werk van Spinoza bekijkt als een nieuwsgierige leek. Hij neemt het publiek mee in een wonderlijke ontdekkingstocht door het leven en denken van deze nieuwe Nederlander uit de 17e eeuw.

Duur van de voorstelling 1 uur en 30 minuten zonder pauze
zondag 15 februari 2026 - 11.30 uur 
IK VROUW VAN JOU (WEGENS GROOT SUCCES WEDEROM HERHAALD)
Actrices: Maria Noë – Mechteld Schelberg – Nicky ten Bosch.
Afbeelding
In deze muzikale voorstelling, waar liedjes en sketches elkaar in hoog tempo opvolgen, neemt Plankgas de vrouw in al haar facetten
onder de loep: een krachtig, prachtig, immer diëtend, hardwerkend, zeurend, hysterisch, sexy, multitaskend, liefhebbend, intelligent, ijdel, grappig, zorgzaam en vermoeiend wezen.

​Maar één ding is zeker: "Ik vrouw van jou”. Een voorstelling met ballen dus ook leuk voor mannen!
zondag 1 maart 2026 - 11.30 uur
1984
pianist/zanger : MAURITS FONDSE

saxofoniste: JELSKE HOOGERVORST
Foto
Maurits Fondse:” Dit zijn de liedjes van de feestjes in de garages met visnetten en ballonnen…Dit zijn de liedjes die het decor vormden van de jaren 80 die ook wel de ‘crisisjaren’ worden genoemd, maar de muziek was destijds zo goed, dat ik niets van welke crisis dan ook heb gemerkt…Het was een overvloed aan songs, hits en iconische artiesten die nog steeds horen tot de grootste popartiesten aller tijden…Kortom, zoals Rolling Stone Magazine het schreef: 1984 is het meest perfecte popjaar aller tijden…”

Jelske Hoogervorst: 25 jaar podium ervaring als professioneel saxofonist in jazz, pop, funk, latin, soul en improvisatie.
“Of ik nou een maaltijd bereid, een vakantiebestemming zoek, een workshop voorbereid of een concert geef, ik improviseer graag en vaak onderweg naar het einddoel. Persoonlijke groei is hierbij mijn  drijfveer, muziek mijn alles overstijgende passie” 
zondag 19 april 2026 - 11.30 uur
EEN KEURIG KOPPEL
Linda & Casper van Bohemen 
Regie Ariane van Vliet 
Foto
Jarenlang leven Johan en Marianne in schijnbare harmonie, dan barst de bom. Hun huwelijk lijkt voorbij. Therapie, een schilderij en pijnlijke eerlijkheid drijven dit keurige koppel tot het uiterste. Wordt het moddergevecht hen fataal of werpt de ravage een nieuw licht op hun toekomst?
Met dank aan: Mavan Werktoneel voor hun “Scènes”, geïnspireerd op “Scènes uit een huwelijk” van Ingmar Bergman
​Deze voorstelling duurt 1 uur.  
​
zondag 28 juni 2026 - 11.30 uur
HARRIE JEKKERS
Met 'In mijn liedjes kan ik 
wonen'
Foto
Foto: Maarten Ederveen
Afbeelding
1969 - Harrie en Gepke
Omdat we vroeger op het Thomas More College in Den Haag in 1969 samen op het toneel stonden in ‘De gelukkige reis” o.l.v. regisseur Jan van Kasteren, heb ik Harrie gevraagd ook eens bij ons langs te komen For old time sake!

Gelukkig- reist- hij nog steeds op en neer tussen Ibiza en Den Haag en vond een geschikte  datum. In deze voorstelling komt de nadruk te liggen op Liedjes. Niet alleen liedjes van hem zelf maar ook liedjes van anderen, artiesten die voor hem in zijn jeugd een bron van inspiratie waren.

​Zoals we gewend zijn van Jekkers zal hij de liedjes op humoristische wijze aan elkaar praten. Het vormt een reis om zijn muzikale wereld: Een gezongen autobiografie. 
Impresariaat: www.bvmooiweer.nl 

Foto
Stichting Première Parterre, Groot Hertoginnelaan 52, 2517 EJ  Den Haag
Telefoon: 070-3352696
E-mail: [email protected]